"De stillsamma tankarna i hettan är ljuvliga"

Lifestyle | Produkt

6 minuter

Alex Schulman är medieentreprenör, författare och bastubadare. Tillsammans med TylöHelo har han och hustrun Amanda nyligen renoverat sin bastu i Stockholmsvåningen till den unika trekombinationen traditionell, soft och IR-bastu. Vi tog ett snack med Alex om bastun som avkoppling och om att experimentera med temperaturer.

Varför vill ni ha egen bastu?
”Jag har en finsk pappa och är uppvuxen med bastubad. Det var en naturlig del av min barndom. Av allt det min pappa gav mig, är det nog bastubadandet som jag är mest glad för. Vilken otrolig glädje det har gett mig under åren!”

Varför valde ni att byta ut den ni hade?
”Min läkare uppmanade mig att sitta i IR-bastu en gång i veckan när jag hade ryggbesvär. Jag provade en gång och kände en otrolig effekt av den. Jag hade en vanlig bastu i min lägenhet, och TylöHelo berättade att man kan kombinera sin vanliga bastu med IR, så det var det vi gjorde.

Vad är viktigast i bastun för er?
”Det är så många saker. Men viktigast är att det inte är något liv. Barnen får gärna basta, men de får inte skrika där inne och de får inte ränna ut och in. Här kan jag vara väldigt sträng, bastun är ingen lekplats, den är något jag behöver för att komma ner i varv.”

När bastar du?
”Varje kväll när barnen lagt sig. Och varje söndagseftermiddag med hela familjen.” 

Vad gör du i bastun?
”Det har förändrats. Förr om åren brukade jag gilla att lägga min iPhone på bastugolvet och lyssna på någon podd. Men allt oftare vill jag att det ska vara helt tyst.” 

alex_schulman_2

Foto: TylöHelo

Hur kom du på att du mår bra av att basta?
”Det är så otroligt märkbart direkt efteråt. Det går ju att jämföra med ett träningspass. Kroppen är avslappnad, huden känns frisk, man är renare än efter bara en dusch. Det har blivit ett dagligt sätt att inte bara bli av med min egen smuts, utan framför allt att bli av med dagen, jag bastar bort arbetsdagen och stiger ut som en annan människa.” 

Bastar du helst själv eller med vem?
”Det är två helt olika saker. Jag är ensambastare i grunden. Men jag har också märkt att de innerligaste samtalen har jag haft med människor där inne. När man hällt vatten på stenarna och de viskar till en, och sedan tystnar, och man sitter bredvid någon man tycker om. De samtal som inleds då, stillsamma funderingar i hettan, kan vara ljuvliga.” 

Ni har den unika trekombinationen traditionell, soft och IR-bastu. Vem i familjen gillar vad?
”Amanda bastar bara IR. Jag bastar till 80 procent traditionellt.” 

Vad är skillnaden mellan de tre olika varianterna?
”IR ger av någon anledning enormt mycket svettningar. Den bastun känns mer medicinsk på något sätt, den känns in i märgen. Men jag kan sakna den absoluta hettan som en vanlig bastu ger, så jag har börjat experimentera lite. Jag har på både den traditionella och IR samtidigt, och så höjer jag temperaturen och kollar när balansen mellan de två blir bäst.”

Hur tänkte ni kring design och materialval?
”Vi ville ha en bastu där hela familjen kunde sitta. Jag hade aldrig funderat på något annat än mörkt trä, breda plankor, i golv, på väggar och i tak. Det var TylöHelo som visade mig den grå taikapanelen, och när jag såg den fastnade jag direkt, för den passar så bra med IR-panelerna, och den får bastun att se både klassisk och modern ut på en och samma gång.” 

Blev det som ni tänkte er?
”Det blev bättre!” 

TYLÖHELOS TANKAR:

”Ta tillvara utsikten och skapa en stilren look”
Hanna-Louise Widberg är marknadschef på TylöHelo och den som har designat bastun tillsammans med Alex.

”Rummet har en fantastisk utsikt över Stockholms takåsar med fönster i två riktningar. Vi valde därför att ha lavarna på de två andra väggarna, det ger också en social känsla i bastun att kunna sitta längs två väggar. För att barnen ska trivas i bastun utan att bli för varma, är det bara den ena väggen som har ryggstöd med IR-paneler”, säger hon. Ett beigt marmorgolv matchas av grå taikapaneler på väggarna och lavar i aspträ.

”När vi designade bastun ville vi att den skulle matcha det moderna stilrena badrummet som ligger i anslutning. Den looken förstärks av en dov och indirekt belysning. En dämpad belysning låter utsikten framträda och skapar en avkopplade atmosfär”, säger Hanna-Louise.